Ua siitia i le 260.1% le fa'atauina atu o samoa a Chile i Saina!Atonu o le a faaauau pea ona tupu i le lumanaʻi!

Ua siitia i le 260.1% le fa'atauina atu o samoa a Chile i Saina!Atonu o le a faaauau pea ona tupu i le lumanaʻi!

3

E tusa ai ma fuainumera na lomia e le Chilean Salmon Council, Chile na auina atu i fafo e tusa ma le 164,730 metric tone o samoa faʻatoʻaga ma iʻa e $1.54 piliona i le kuata lona tolu o le 2022, o se faʻaopoopoga o le 18.1% i le voluma ma le 31.2% i le tau faʻatusatusa i le vaitaimi tutusa i le tausaga talu ai. .

E le gata i lea, o le averesi o tau e auina atu i fafo i le kilokalama na maualuga atu foi i le 11.1 pasene nai lo le 8.4 kilokalama i le vaitaimi tutusa o le tausaga talu ai, poo le US$9.3 i le kilokalama.O tau o samoa Chile ma i'a e auina atu i fafo ua matua sili atu nai lo tulaga a'o le'i o'o i le fa'ama'i, e atagia mai ai le malosi o le mana'oga o le lalolagi mo samoa Chile.

O le Salmon Commission, e aofia ai Empresas AquaChile, Cermaq, Mowi ma Salmones Aysen, na fai mai i se lipoti talu ai nei e faapea, ina ua maeʻa le paʻu mai le kuata mulimuli o le 2019 i le kuata muamua o le 2021 ona o le aʻafiaga o le faʻamaʻi, o le o le lona ono o kuata sosoo o le faatupulaia o i'a i fafo.“O lo’o sologa lelei oloa e auina atu i fafo i le tulaga o tau ma le tele o oloa e auina atu i fafo.E le gata i lea, o loʻo tumau pea le maualuga o tau o loʻo auina atu i fafo, e ui ina paʻu laʻititi pe a faʻatusatusa i le vaitau ua mavae.

I le taimi lava lea e tasi, na lapataia foi e le fono le lumanaʻi "puao ma feʻaveaʻi", o loʻo faʻaalia i le maualuga o le tau o le tamaoaiga ma le ogaoga o le paʻu o aʻafiaga mai le maualuga o tau o gaosiga, tau maualuga o suauʻu ma le tele o isi faʻafitauli faʻapitoa e leʻi maeʻa ona foia.O tau o le a faʻaauau pea ona siʻitia i lenei vaitau, e mafua ona o le siʻitia o tau o suauʻu, faʻafitauli faʻapitoa, tau o felauaiga, ma tau o meaʻai.

O tau o meaʻai a Salmon ua siʻitia e tusa ma le 30% talu mai le tausaga talu ai, e mafua ona o le maualuga o tau mo mea e pei o fualaau faisua ma suauu soya, lea o le a oʻo i le maualuga maualuga i le 2022, e tusa ai ma le fono.

Na fa’aopoopo mai e le Fono, o le tulaga o le tamaoaiga o le lalolagi ua fa’atupula’ia ma le le mautonu, ma ua matua’i a’afia ai fo’i le tele o a’afiaga o a tatou fa’atauga o samoni.E sili atu nai lo se isi lava taimi, e tatau ona tatou atiaʻe taʻiala mo le tuputupu aʻe umi e mafai ai ona tatou faʻalauiloaina le atinaʻeina o le gafataulimaina ma le faʻatauvaʻa oa tatou gaioiga, ma faʻateleina ai le alualu i luma ma galuega, aemaise lava i Chile i saute.

E le gata i lea, o le malo o Chilean Peresitene Gabriel Borric na faʻaalia talu ai nei fuafuaga e toe faʻaleleia tulafono o faʻatoʻaga samoa ma ua faʻalauiloa ai le lautele o suiga i tulafono fagota.

Na taʻua e le Sui Minisita o Faigafaiva a Chile Julio Salas, o le malo na "faigata ni talanoaga" ma le vaega o faigafaiva ma fuafua e tuʻuina atu se pili i le Konekeresi ia Mati poʻo Aperila 2023 e sui ai le tulafono, ae e leʻi tuʻuina atu Faʻamatalaga e uiga i le talosaga.O le pili fou o le fa'ato'aga o le a fa'aulu i luma o le Konekeresi i le kuata lona fa o le 2022. Na ia ta'ua o le a mulimulita'i le faiga o felafolafoaiga a le Palemene.O le alamanuia samoni a Chile ua tauivi e faʻaleleia le tuputupu aʻe.O le gaosiga o Salmon i le valu masina muamua o lenei tausaga e 9.9% maualalo nai lo le vaitaimi tutusa i le 2021, e tusa ai ma fuainumera a le malo.O gaosiga i le 2021 ua paʻu foi mai le 2020 tulaga.

Fai mai le Failautusi o Faigafaiva ma Fa'ato'aga, Benjamin Eyzaguirre, ina ia toe fa'aleleia le tuputupu a'e, e mafai e le aufaifa'ato'aga galulue fa'atasi ona su'esu'e le fa'aogaina o pemita e le'i fa'aaogaina ma fa'atino fa'aleleia fa'atekinisi e maua ai tupe maua.

O le Iunaite Setete o loʻo i ai le maketi o le 45.7 pasene o le aofaʻi o faʻatauga o samoa Chile i le taimi nei, ma o oloa auina atu i fafo i lenei maketi na siitia le 5.8 pasene i le voluma ma le 14.3 pasene i lea tausaga ma lea tausaga i le 61,107 tone, e $698 miliona.

O oloa auina atu i fafo i Iapani, lea e maua ai le 11.8 pasene o le aofaʻi o le samoa faʻatau a le atunuʻu, na siitia foi i le 29.5 pasene ma le 43.9 pasene i le kuata lona tolu i le 21,119 tone lona tau $181 miliona.O le maketi lona lua pito sili ona tele mo le sami Chilean.

O oloa auina atu i Pasila na pa'u i le 5.3% i le voluma ma le 0.7% i le tau, i le faasologa, i le 29,708 tone e $187 miliona.

O oloa auina atu i fafo i Rusia na siitia i le 101.3% i lea tausaga ma lea tausaga, ua malepe ai le agai i lalo na mafua mai i osofaiga a Rusia i Iukureini talu mai le amataga o le kuata muamua o le 2022. Ae o le faatauina atu i Rusia o loo na o le 3.6% o le aofaʻi o samoa (Cilian) auina atu i fafo, faʻaitiitia faʻaitiitia mai le 5.6% i le 2021 aʻo leʻi oʻo i le faʻalavelave Rusia-Iukureini.

O oloa auina atu a Chile i Saina ua faasolosolo ona toe malosi, ae na tumau pea le maualalo talu mai le afaina (5.3% i le 2019).O fa'atauga i le maketi a Saina na si'itia i le 260.1% ma le 294.9% i le voluma ma le tau i le 9,535 tone e tusa ma le $73 miliona, po'o le 3.2% o le aofa'i.Faatasi ai ma le faʻaleleia atili o le pulea e Saina o le faʻamaʻi, o le auina atu i fafo o samani Chile i Saina e ono faʻaauau pea ona tupu i le lumanaʻi ma toe foʻi i le tulaga aʻo leʻi oʻo i le faʻamaʻi.

I le fa'ai'uga, o le samani Atelani o le fa'ato'aga fa'atauva'a autu a Chile, e tusa ma le 85.6% o le aofa'i o fa'atau atu, po'o le 141,057 tone, e tusa ma le US$1.34 piliona.I le vaitaimi, o le fa'atauga o samani coho ma i'a e 176.89 tone lona tau e $132 miliona ma le 598.38 tone lona tau e $63 miliona.


Taimi meli: Nov-17-2022

  • Muamua:
  • Sosoo ai: